ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ15

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Ελ. Βενιζέλου 70, ΤΚ 17671, Καλλιθέα                                                   Καλλιθέα, 9/6/2015
e-mail.: heef.info@gmail.com
τηλ.6976082616                                                                                      αριθ. Πρ. 299-6/6/2015
                                                                           προς:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Φίλη

θέμα : ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ  ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ15

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας καταγγέλλει με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης  τις απαξιωτικές δηλώσεις του Υπουργού  που έκανε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό σε βάρος του μαθήματος  της Οικιακής Οικονομίας αποκαλώντας το «ήσσονος σημασίας». Η σημασία του κρίνεται από την παιδαγωγική λειτουργία του μαθήματος ή από τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκάστοτε διδασκόντων και της επιρροής τους στο Υπουργείο; Διότι αν ισχύει το πρώτο, καλό θα ήταν να εξηγηθεί στον υπουργό ότι τα εφόδια που προσφέρει το μάθημα στα παιδιά και η αγωγή που παρέχει σε θέματα  υγείας,  διατροφής,  περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης κλπ, δεν μπορεί να αναπληρωθούν από κανένα άλλο μάθημα παρά μόνο και κυρίως από την Οικιακή Οικονομία. Επιπλέον, πριν λίγες μέρες στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (24/05/16) ο Υπουργός  είχε χαρακτηρίσει  αντικείμενα  που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγή υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή)  ως «προτεραιότητες», που μάλλον στη συνέχεια μετατράπηκαν σε «ήσσονος σημασίας» αντικείμενα.
Καταγγέλλει την υποβάθμιση  του διδακτικού ωρολογίου προγράμματος του γυμνασίου και τη μετατροπή του σε ένα «μεγάλο διάλειμμα» . Η απογύμνωση του ωρολόγιου προγράμματος από μαθήματα , όπως η Οικιακή Οικονομία, οι βιωματικές δράσεις και άλλα μαθήματα που προσφέρουν  στους έφηβους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες υγιεινής διατροφής, ατομικής υγείας, ισορροπημένης και ολόπλευρης κοινωνικοποίησης οδηγεί στην αποσάθρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος που παράγει τελικώς στείρα γνώση φτωχοποιώντας  την δημιουργική διάθεση του νέου μαθητή.
Ζητά ομόφωνα να μην περικοπεί καμία ώρα από το διδακτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και των υπολοίπων κλάδων.
Ζητά την αναβάθμιση του ρόλου μαθημάτων που αναπτύσσουν  εκ του αντικειμένου τους τις δεξιότητες των μαθητών με βιωματικό τρόπο, όπως συμβαίνει με το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας που διδάσκεται σε όλο τον κόσμο με τις ονομασίες home economics, anthropoecology  και domestic economics
                              

                                                Για τοΔΣ

Η Πρόεδρος                                             ο γ.γραμμματέας
Σερδάρη Σ.                                                       Κουτρούμπας Α.